PRODUKTION: Öppen ridå
UPPDRAG: Gestaltning av inremiljöer - tillsammans med Studio&Friends
KUND: Scenkonstmuseet
Med ett konsekvent använt visuellt koncept skapas en röd tråd genom hela museet. En gestaltning som låter scenkonsten både välkomna och vägleda besökaren genom museets alla olika utställningar och verksamheter.
Delaktighet
KRDS och Studio&Friends har haft gemensamt gestaltningsansvar.
Innehåll
Gestaltning av entrémiljö samt ytterligare två publika genomgångsrum. För att förstärka och hålla ihop scenkonstkänslan och ledsaga besökarna bättre i vandringen genom museet.
Koncept
Efter urvalsprocessen som inkluderade ett parallelskiss-uppdrag vann skissföslaget ”Öppen ridå”. Konceptet grundar sig i tanken på det gemensamma rum som bildas när ridån går upp och aktör möter publik. Det är här scenkonst skapas, med ridån som tydlig symbol.
Gestaltning
En fördragen ridå skapar nyfikenhet och förväntan – både framför och bakom. Ridån gestaltar möjligheten att byta perspektiv från publik till aktör och tvärt om. För att skapa ett enhetligt uttryck och bibehålla känsla av nyfikenhet och förväntan används gestaltningen av ridån tillsammans med ljuskäglor både i entrémiljön och i ytterligare ett genomgångsrum.
I entrén har också ett scengolv byggts upp framför ridån där besökarna själva kan prova på att vara stjärna. På scengolvet finns knappar där besökarna kan välja sin publik, publiken representerar olika typer av scenkonst. Ridån går isär och publiken jublar; en glad barnpublik, en hoppande rockkonserts publik eller en applåderade teaterpublik.
I det andra rummet, valvrummet, är ridån först närvarande som en projektion, en rörlig bild på en sakta vajande ridå projiceras i det första valvet. I nästa valv projiceras en film där en person för ridån åt sidan och besökaren får se en glimt av vad som händer där bakom. Längst bort i rummet ligger entrén till trapphuset och en fortsatt vandring genom museet, där är den fysika ridån tillbaka.
I ytterligare ett rum byggs en inbjudande gradäng i rosabetsat trä upp i olika höjder. Där kan besökarna samlas, vila fötterna eller klättra. I gradängen finns inbyggda montrar med material och föremål tillverkade i ateljén bredvid.
Foto: Anna Irinarchos, Studio&Friends